Diget er færdiganlagt. Kongelundsvej er genåbnet
Sydamager: GenereltArtikel fra 4. december 2019.
En dialog om diger kan bringe stærke meninger frem. "Problemet med oversvømmelser er stærkt overdrevet!". "Hvor skal evt. dige ligge?" "Hvor højt skal det være?" Ikke mindst emnet, hvem skal betale, kan virkelig få debatten i omdrejninger.
På et tidspunkt eksisterede der kortvarigt et digeudvalg i Dragør. Tidligere drøftelser med naboerne (Tårnby kommune og Københavns Lufthavn) er der endnu ikke kommet noget konkret ud af.
Kommunalbestyrelsen har listet en del beslutningspunkter. Bl.a. at man vil stormflodssikre ud fra en 100-årshændelse. Man vil oprette et digelag og man vil kigge på en løsning med fremskudt og tilbagetrukket kystdige i den sydlige del af kommunen.
Man vil inddrage borgerne i første omgang via udvalgte foreninger, hvor medlemmerne primært bliver berørt af en evt. oversvømmelse.
Man har ikke taget stilling til, hvordan diget skal finansieres.
Et nyt dige
På Nordstranden og ud for Søvang findes der diger, der er etableret og betalt efter forskellige principper.
Af ældre diger, men knapt synlige i dag, findes Vierdiget tværs gennem Vængekvarteret og et ældre Søvangdige, der lå langs Tværvej.
Lige nord for kommunegrænsen på Kongelundsvej har Vestamager pumpedigelag netop færdigbygget et særdeles synligt dige. Det ligger i forlængelse af det dige, der er opført om det inddæmmede areal.
Diget på Nordstranden har fået lukket et mindre hul tæt ved Kystvejen og Københavns Lufthavn har fremvist planer om nye jorddepoter langs med lufthavnens skel. Depoterne er ikke umiddelbart opført som et dige.
Man vil i medierne i den kommende tid kunne læse meget om diger og kystsikring. Mange borgere forsøger, at sætte sig ind i indholdet i de tykke rapporter, der udgives med mellemrum.
Andre håber, at der vil blive lavet en kort præcis oversigt med fakta. Så man har et bedre beslutningsgrundlag, hvis man en dag skulle få reel indflydelse på udformning og finansiering.