Omkring et vandtårn. Del 1
Midt på Englandsvej står der et vandtårn. Når man skal forbi foregår det i en rundkørsel.
Hvorfor har man opsat et vandtårn midt på en vej?
Jamen det har man oprindelig selvfølgelig heller ikke.
Vandtårnet har adresse "Tårnbyvej 116"
Vandtårnet blev opført i 1928 og det blev taget i brug i sommeren 1929. Det 39 m høje tårn er tegnet af kommunens bygningsinspektør, arkitekt Carl Henrik Brix (1896-1961).
I 1927 havde Tårnby kommune lavet en aftale med København om levering af vand. København havde ført en vandledning frem ad Englandsvej til en mark på Tårnbyvej.
Placeringen af vandtårnet var aftalt med Københavns kommune. Dengang var Englandsvej en lang næsten lige vej fra Amagerbrogade til Løjtegårdsvej.
Der var tilsluttet lidt over 600 Tårnbyborgere til vandforsyningen. Vandbeholderen, der er placeret i toppen, kunne dengang rumme 400 m3.
I befrielsesdagene var modstandsfolk posteret som en sikkerhedsforanstaltning ved offentlige værker. Bl.a. ved vandtårnet og vandværket på Gemmas Allé.
Rundkørsel anlægges
Da man i 1954-55 vidste, at der kom en ny terminal i Københavns Lufthavn, begyndte man, at anlægge nye veje.
Omkring vandtårnet anlagde man en rundkørsel. Englandsvej blev omlagt og ført rundt i rundkørslen. Tårnbyvej blev rettet ud og flyttet mod syd, så man kørte "ind i" vandtårnet.
30. december 1960 blev motorvejen til Lufthavnen tilsluttet.
Vandtårnet nedlægges
Tårnby henter selv vand i undergrunden, men man får meget vand fra København. Henter man for meget vand op lokalt risikerer man, at saltvand kan strømme ind fra bl.a. Øresund.
I 1965 blev der opført et nyt vandtårn på Oliefabriksvej 102. Op til firserne blev forbrugere stadig forsynet fra det gamle vandtårn på Englandsvej.
Rørforbindelsen til beholderen i vandtårnet er fjernet, men den nederste del af tårnet anvendes som trykforøgerstation.
I 1997 åbnede den nye motorvejsforbindelse til Lufthavnen ført under Englandsvej. Den ældre motorvej fra vandtårnet blev nedlagt. Meget ofte ser man den korte vejstrækning i Olsen-Bande filmene.
Seks år efter blev området omdannet til en "Tårnby Bypark" med blomsterhaver, legepladser og en snoet kanal.
Vandtårnet som bolig
Firmaet SquareOne udarbejdede et større projekt, hvor man forestillede sig, at vandtårnet blev ombygget til beboelse. På toppen, hvor selve vandbeholderen havde været, skulle der være spa og offentligt bad med 360 graders udsigt over byen og lufthavnen.
Firmaet omtalte projektet som "Vand på toppen, bolig i kroppen".
Der har tidligere været forslag om, at indrette øverste etage til restaurant eller café.
Vartegn
Vandtårnet er på mange måder blevet en slags vartegn for Tårnby, da det er synligt på lang afstand på det flade Amager.