Pens. Hangarmester Vagn Westh - Københavns Lufthavn

Lufthavn: Generelt

En entusiat. (1941-2021).

Vagn Westh døde i Dragør den 16. oktober 2021. Ved bistættelsen den 27. oktober i Dragør kirke talte sognepræst Jens Bach Pedersenn. Ud over, hvad familien havde fortalt, kunne han selv supplere med de oplevelser han havde sammen med Vagn.

Englandsvej 278 - Dines Bogø
Dragør Strandhotel. 27. oktober 2021e. Vagn Wesths hustru Lone havde medbragt enkelte fotos, der i store træk fortalte lidt om Vangs interesser.

En farverig person, der altid var på farten og hjemme aktiv. Uddannet som smed og ansat i Sterling som flymekaniker.

Vagn kunne "alt". Ikke kun få fly til at fungere igen, men han vidste "alt om biler".

Englandsvej 278 - Dines Bogø
1953. Eskadrille 721 var stationeret i København. Senere Værløse. Det er hangar 117 i fokus. Ryvej i Store Magleby kommune langs hegnet. Helt til højre ses Rybakkevej. (Foto udlånt af Vagn Westh).

Nok var han i Livgarden som værnepligtig i 19 mdr. Han var så værdsat pga sin tekniske snilde, at han skulle være på værkstedet, når de andre fra kompagniet lå med fuld oppakning i et dybt vandhul. Hans foresatte kaldte ham "General Motors".

Englandsvej 278 - Dines Bogø
Hangar 141 og 142. Københavns Lufthavn syd i 1953. Forsvaret disponerede stadig over en stor del af området. (Foto udlånt af Vagn Westh).Tårnby

Vagn blev født i hjemmet, der lå på Englandsvej 278. Hans far Knud Jens Larsen havde en Shell-servicestation i 20 år fra 1939. Den lå i den senere anlagt rundkørsel ved det Det gl. Vandtårn.

Englandsvej 278 - Dines Bogø
Vang Westh Larsen blev født på Englandvej 278. Servistationen lå tæt på Det gamle Vandtårn.

Under besættelsen var hans far aktiv i Amagers Partisaner (AMPA). Knud Jens Larsen var delingsfører i A3-kompagniet, der havde kvarter på Store Magleby skole.

Nogle uger efter befrielsen kom han alvorligt til skade med et ben, da han var passager på en motorcykel, der skulle afprøves. Fører var en modstandsmand, der ikke havde kørekort eller erfaring. Føreren blev dræbt og Vagns far fik næsten revet benet af.

Uden egentlig at rådfører sig med Vagn bestemt faderen, at Vagn skulle i smedelære hos en bekendt i Sydhavnen. Et godt valg, da Vang havde skruet hænderne rigtigt på.Veteranfly

Når der var tid til det, var Vagn optaget af, at arrangere flystævner med veteranfly eller selv sørge for at fly var i topklasse rent teknisk.

Hangar 145 - Københavns Lufthavn - Dines Bogø
4. marts 2005. Vagn Westh inviterede til besøg. Hvad vil du se? Jeg kører dig rundt. Vi kiggede længe på hangar 145 og drøftede, hvad tyskerne brugte det tårn til. Hangaren undern tårn blev genopbygget lige op ad Vilhelm Lauritzens terminal på den nye position. (Foto: Dines Bogø).

Vagn fremviste med stolthed bl.a. en model Harvard 2. "OY-IIB", der stod i Hangar 106 i Lufthavn Syd.

Harvard reg.nr. OY-IIB Hangar 106. Veteranfly model Harvard Hangar 106. Veteranfly model Harvard
4. marts 2005. Hangar 106. Flytype: Harvard 2. (Fotos: Dines Bogø).

Vagn Westh var utrolig aktiv, men da han ven styrtede ned i 2005 netop med det fly, han havde serviceret, blev han slået ud. Det var under en træning i formationsflyvning at flyet styrede. Dagen efter skulle der være stort flyshow i Karup.

Der gik en del år inden han var aktiv igen som tidligere. At maskinen ikke styrede pga teknisk fejl hjalp noget. Heller ikke pilotfejl, men det var særlige vindforhold, der forårsagede havariet.

Hangar 106. Veteranfly model Harvard Hangar 106. Veteranfly model Harvard Hangar 106. Veteranfly model Harvard
27. oktober 2021. Midtergangen var fyldt med blomster. Da rustvognen kørte ud fra kirken sørgede sognepræst Jens Bach Pedersen som altid for, at det var problemfrit at svinge ud. (Fotos: Dines Bogø).

Vagn havde planlagt sin 80 års fødselsdag på Dragør Strandhotel i januar 2021, men der var restriktioner, så det blev udskudt.

Det blev i stedet Lone, der inviterede. Nu gæsterne fra kirken, der havde været med til bisættelsen.

Hangar 106. Veteranfly model Harvard
27. oktober 2021. Mange venner og bekendt fra lufthavnen var med i kirken og efterfølgende på Dragør Strandhotel. Flemming og Inge fra Lufthavnens historiske gruppe, der havde tæt samarbejde med Vagn Westh. (Fotos: Dines Bogø).