Feltmadras? Ægte eller rekonstruktion? ...... Webmaster: Dines Bogø

Omtale: Amager Nyt ... Dines Bogø ... Omtale: Den Korte Avis










En ofte gengivet fotoserie i bøger om besættelsen har gennem tiden haft forskellige fototekster.

I serien ser man en pige, der antastes, afklædes, klippes og får påmalet et hagekors.

Serien er konstrueret i juli 1943, og det skete på følgende måde:

Det var fire unge mænd og en pige, der lavede optagelserne  i bebyggelsen Gerthasminde ved Ansgar kirke i Odense.

De havde hørt om en pige, der var blevet overfaldet ved Albani Bro, fordi hun havde været sammen med tyske soldater. De unge mennesker ville skræmme andre piger, og derfor besluttede de at lave en fotoserie, hvor man viste, hvad der kunne ske med piger der fraterniserede med tyske soldater.

De 4 unge mænd boede alle sammen i rækkehusbyggeriet Gerthasminde (af lokale kaldet "Pension Erotica"). Rækkehusbyggeriet var en slags pensionat. Der boede 4-5 studerende eller lærlinge i hvert af rækkehusene. Det var en den type rækkehuse med en forhave og baghave. Baghaven kunne man kun komme til ved at gå gennem huset.

Optagelserne blev lavet hos revisorassistenten i Gerthasminde. Desuden medvirkede en boghandlermedhjælper, en  butikselev og fotografen var ansat hos en af byens førende fotohandlere.

Pigen, der skulle være "offer" var køkkenassistent i restaurant "Skoven". Hun kendte fotografen, der i sin fritid spillede i et band, der hed "Skovsbys orkester". Pigens "honorar" var en hat, som havde tilhørt sangerinden Kate Vallé, der sang i restaurant "Skoven".

Mange har forsøgt at finde pigen for at få eller bekræftet om fotoserien er konstrueret. Hun ønsker ikke i dag at blive sat i forbindelse med fotooptagelserne.

Noget afklippet hår havde man inden skaffet fra en lokal damefrisør.

Man hentede en bænk i anlægget bag Ansgar kirke og bar bænken gennem huset i Gerthasminde, hvor revisoreleven boede. Foto nr. 1 er fra anlægget ved kirken tæt ved, hvor det skal se ud som om 3 mænd jagter en pige.

Alle øvrige fotos er fra baghaven  i Gerthasminde, hvor pigen lader som om hun bliver overfaldet, klippet og får påmalet hagekors. Pigen gik ind i huset, og her blev hun påmalet de omvendte hagekors med en sodsværtet korkprop. Man ville kun bruge sod, da det skulle være nemt at fjerne bagefter.

På det næstsidste foto ser man det afklippede hår (som man havde fået til lejligheden). Det sidste foto nr. 9 viser en betjent der tager sig en den stakkels pige. I virkeligheden er det ikke en politimand, men boghandlermedhjælperen, der havde lånt en brandmesterkappe og kasket af en bekendt.

De 3 unge mænd havde fået lovning på et sæt fotos, som tak for deres indsats.

Man trak lod om, hvem der skulle hente aftrykkene hos fotohandleren. Revisoreleven tabte og begav sig til fotohandleren. Ekspedienten gjorde lidt vrøvl, men aftrykkene blev udleveret.

Revisoreleven gemte sit eget sæt i en aflåst skuffe i et firma, og billederne blev først hentet efter befrielsen. Årsagen til han gemte sine billeder var, at 32 stålskibsarbejdere var blevet anholdt på værftet, da man hos dem fandt aftryk af de omtalte fotos.

Fotohandleren var blevet kaldt til afhøring på den tyske kaserne. Her sagde man til ham, at han inden samme dag kl. 15 skulle komme med navnene på de mennesker i hans forretning, der havde lavet de fotos. Man antydede, at hans forretning kunne blive sprængt, hvis man ikke fik de navne.

Revisoreleven forsvandt fra byen og dermed kunne fotohandleren opgive hans navn til tyskerne. Serien blev hurtigt spredt fra Odense videre i Danmark og en pige fra Middelfart, der flygtede til Sverige, medbragte et sæt.

Et af de første sæt, der havde tilhørt revisoreleven blev i slutningen af firserne afleveret til Frihedsmuseet, der nu også har fået den komplette beretning om tilblivelsen.

Sættet, der er gengivet her, har tilhørt boghandlereleven.



FOTOS MED RELATION TIL "FELTMADRASSEN"



Restaurant Skoven 1940 og 2002.




Gerthasminde 2019.