Biografen Aladdin i Ejendommen Limgården

Se mere om beboerne i samme ejendom

Hvad var det nu biograferne på Amager hed dengang? Der var tre på Amagerbrogade. De fleste kan huske Merry, der lå over for Sundby kirke.

Så var der en "længere ude". Det var næsten for nemt. Den hed nemlig "Amager Bio". Men hvad var det nu biografen inde på Amagerbro ved Frelser kirkegård hed?

Aladdin Biograf - Dines Bogø
1932. Aladdin Teatret. Hovedstadens Brugsforening har endnu ikke overtaget fiskeforretningen på hjørnet. (Foto: Sundby Lokalhistoriske Forening).

På Amagerbrogade 29 lå "Aladdin Teatret", der åbnede for næsten 100 år siden. En moderne biograf med oprindelig 884 pladser. Som en af de første biografer i København kunne man efterfølgende her opleve tone-talefilm.

Dines Bogø
3. oktober 1932. En film om en kvindelig spion er som regel et tilløbsstykke. Fem år før havde biografen også en anden version om "Mata Hari" på programmet. (Avisannonce).
Dines Bogø
Der er flere gårde i "Limgården". Biografsalen fyldte godt i "Lillegård".

Senere var det Amager Bio og Atlantic på Christianshavn torv, der kunne vise de nye film i 70 MM-system og Aladdin mistede lidt af glansen, selv om biografen løbende var blevet renoveret. Man havde som noget særligt sørget for, at der var lavet pladser til kørestolsbrugere.

I perioder var det en biograf, der gav fint overskud til bevillingshaverne, men i tresserne gik det nedad. Man kunne med sporvogn på syv minutter komme til det indre København og der se de store premierefilm.

Gennem årene har biografen haft forskellige bevillingshavere. I 1951 er det f.eks. "De Danske Afholdsselskabers Landsforbund", som justitsminister fr. Helga Pedersen tildelte bevilling. I medierne kunne man læse, at biografgæsterne ikke behøver frygte noget. Samme repertoire som hidtil og afholdsfilm ville kunne blive vist, hvis de havde en særlig kunstnerisk kvalitet.

Biografen havde også i halvtredserne en særlig "børneklub". Forældre kunne betale 2,50 kr. Børnene (7-10 år) kunne for den pris se fire forestillinger søndage kl. 14.00. Biografen garanterede for, at det ikke var bloddryppende film børnene så, medens forældrene slappede lidt af derhjemme.

En biografdirektør sagde i et interview, at han var lidt ked af, at publikum ikke altid blev tiltrukket af "de gode film", men foretrak de mindre lødige. Af økonomiske grunde måtte man jo spille alle typer film.

Ejendommen Limgården og en kendt biograf - Dines Bogø
Den tidligere biograf blev ombygget til supermarked. Irma og fra midten af halvfemserne SuperBrugen. (Fotos: Kbh. Museum).
Ejendommen Limgården og en kendt biograf - Dines Bogø
26. marts 2019. I mange år har Coop haft en Fakta-butik i den tidl. biograf. (Foto: Dines Bogø).
Ejendommen Limgården og en kendt biograf - Dines Bogø
Allerede i 1997 blev forretningen en Fakta-butik.

Lukningen

Tirsdag den 30. marts 1971 kl. 21.10 viste man filmen "Den sidste Flugt". Det blev den også den sidste forestilling. Man nåede ikke 50 års jubilæum.

Biografsalen i Arbejdernes Andelsboligforening blev efterfølgende indrettet til supermarked. Mange husker facaden med Irma. I halvfemserne med Brugsen og senest Fakta.