Odinstårnet vest for Odense.........Webmaster: Dines Bogø


Odins Tårn af Dines Bogø. Artikel i Den korte Avis, 4. dec. 2014.

Odinstårnet: Generelt Artikel: Den korte Avis ... Dines Bogø ... Diasserie


Odinstårnet - Dines Bogø
1935. Odins Taarn bygget på Bolbro bakke.

Den 14. maj 1935 blev Lillebæltsbroen mellem Jylland og Fyn indviet.

Det var allerede meget tidligt i anlægsfasen besluttet, at materialer, der var anvendt ved bygning af Lillebæltsbroen, skulle bruges til en konstruktion af et højt tårn ved Odense.

To uger efter åbning af Lillebæltsbroen kunne en lille indbudt kreds indvie "Odins Tårn", der var opført i Bolbro vest for Odense lige op ad Hovedvejen.

Odinstårnet - Dines Bogø
Gul ring: Kopi af Odins Tårn, Juelsmindevej 45, Bolbro, 5200 Odense V. Rød ring: Odense banegård. Blå streg: Hovedvej A1.



Odins Tårn

Som det blev skrevet dengang: Et vartegn for Odense og Fyn bygget i stolthed over den nye bro. Konge Chr. X havde indviet Lillebæltsbroen og det var oprindelig et ønske, at hans ældste søn, daværende kronprins Frederik "skulle have klippet snoren" ved tårnet. Få dage efter at kronprinsen var blevet gift i Stockholm.

Tårnet var 177 m højt og på det tidspunkt var det Europas næsthøjeste tårn, kun overgået af Eiffeltårnet. Tårnet, der stod på Bolbro Bakke 36 meter over havoverfladen, var konstrueret af stålrør, der havde været brugt som støberør til Lillebæltsbroen.

Der var udsigtsplatforme og restaurant, som gæsterne kom til med ekspreselevator. Ekspreshastighed var dengang lidt over et minut til første etage ca. 100 m over havets overflade og tilsvarende et minut til næste etage 75 m længere oppe.

Odinstårnet - Dines Bogø Odinstårnet - Dines Bogø
Tv: Den stjerneformede restaurant på første platform og Konkyliebaren næsten øverst oppe. Th: Øverste platform med "Konkyliebaren". Der var stadig mulighed for at komme højere, men så var det via en snoet trappe.

Odinstårnet - Dines Bogø
Menu kostede 3,50 kr. men ville man hellere holde sig til jorden, kunne man spise i "Cafe Atriumgaarden" foran tårnet.

Ville man have endnu mere udsigt næsten fra toppen af tårnet måtte man op til "Konkyliebaren". Baren snoede sig opad som en konkylie med et bord på hvert trappetrin.



Turistattraktion


Bladrer man i familiealbums fra trediverne, med fotos taget vest for Storebælt, er familier næsten altid fotograferet ved Lillebæltsbroen, Odins Taarn, Himmelbjergtårnet eller i Den gamle By i Aarhus.

På indvielsesdagen besøgte over 4.000 mennesker Odinstårnet og inden årets udgang havde over 200.000 besøgt tårnet.

Tårnet fortsatte med at være en turistattraktion. Mange udenlandske gæster nød også udsigten enten fra platformene eller fra restauranten. Her var der plads til op til 200 gæster. Større selskaber skulle dog ikke komme samlet, da personelevatoren kun kunne medtage ni personer ad gangen.

Utallige er de postkort, der er solgt af tårnet og mange børn hyggede sig med at bygge modeller af tårnet af forskelligt materialer (Tekno, Meccano, tændstikker) eller samle en købt kartonudgave.

Odinstårnet - Dines Bogø
Firmaet Dansk Legetøj havde fremstillet Lillebæltsbroen som samlesæt. Man fulgte succesen op med "Odins Taarn", der her ses samlet og udstillet i en forretning i Bolbro. (Foto: Finn Pedersen).



Sprængningen

Besættelsesmagten var klar over tårnets symbolske betydning og som man havde frygtet, blev tårnet sprængt. Det skete som hævn for de mange sabotager, som modstandsbevægelsen havde udført på Fyn i 1944.

Odinstårnet - Dines Bogø
Umiddelbart efter sprængning bevogtede tysk værnemagt resterne af tårnet, men kort tid efter var det muligt at komme tæt på og fotografere resterne. De nederste stålrør var ikke hule, men fyldt med beton.

Sprængningen, der var grundig forberedt af 13 mand over flere timer, skete den 14. december 1944 kl. 06.15.

Det var Petergruppen under ledelse af Henning Brøndum, der stod bag sprængningen. Sprængladningerne var anbragt ca. 20 meter oppe på alle otte søjler.

Det forvredne jern blev fjernet i begyndelsen af 1945, men først en del år efter krigen havde man fået ryddet området.

Ikke alle var klar over, at det var en tysk hævnaktion beordret af Den tyske sikkerhedschef Otto Bovensiepen. En del troede, at det var sabotage, da der havde været rygter om, at tyskerne brugte tårnet som observationspost.



Genopbygning

Efter krigen talte man selvfølgelig om at genopføre tårnet. Der har været udarbejdet flere forslag gennem tiden. Foreningen Odinstårnet har i flere år arbejdet på et projekt med en placering af et tårn på 240 meter ved Dyrskuepladsen i den sydvestlige del af Odense.



Det lille tårn

Om få uger er det 70 år siden, at det oprindelige tårn blev sprængt. Indtil et nyt bliver rejst, kan man kigge på en nøjagtig kopi i mindre målestok af "Odins Taarn" på Bolbro Bakke.

Odinstårnet - Dines Bogø
Kopi af "Odins Tårn" blev indviet 29. maj 2004. Under bakken i Odinsparken findes stadig rester af de oprindelige otte meter dybe betonsokler.

Tårnet, der 12 meter højt, er placeret på en 2 meter høj sokkel på det sted, hvor det oprindelige Odins Tårn stod. Nærmere bestemt oven på soklen til et af de nordlige bærende stålrør. Betonsoklerne til de otte ben på det oprindelige tårn eksisterer, men er tildækkede. Minitårnet blev indviet for lidt over 10 år siden.



Odinstårnet - Dines Bogø Odinstårnet - Dines Bogø
Tv: Da familien var på besøg i juli 1935 skulle der lige tages et foto også nedefra. Th: "Det lille tårn" fotograferet under et besøg i oktober 2014.