Gestapo i Snekkersten
En afdeling af Det Tyske Politi var Gestapo, officielt betegnelse var Afdeling IV.
Under Afd. IV var f.eks. GREPO - Grenzpolizei, der blev oprettede i Danmark omkring 15. december 1943.
TYSK POLITI i SNEKKERSTEN
Flere afdelinger af Det Tyske Politi var placeret i området Snekkersten-Humlebæk.
Den afdeling der skulle overvåge banelinien var placeret i villaerne på Strandvejen 272A "Rosenlund" og 270B "Lyskjær".
Gestapos underafdelinger i Snekkersten, Rungsted, Gilleleje og Dragør var funktionsklare primo januar 1944.
1945. Tv. Strandvejen 272B og "Villa Rosenlund". Th. Strandvejen 272A. Maj 1945: Tv. Kælder i "Villa Rosenlund2. Midt: Modstandsfolk ved bagsiden af Rosenlund. Th. Indgangen til "Villa Rosenlund" spærret med pigtråd. 1945, 2003 og 2005: "Villa Lyskjær"."Villa Lyskjær" Strandvejen 270B. I 1944 var villaen ejet af Ane Marie (født Christensen) og Jens Christian Frølund. De have bygget villaen i trediverne medens de ejede den stråtækte ejendom "Egebo" lige nord for.
Familien boede i Holbæk og "Villa Lyskjær" blev brugt som sommerhus. Dengang hørte der også en strandgrund til ejendommen. Familien Frølund kom fra Lyskjær i Jylland.
"Villa Lyskjær" blev umiddelbart efter beslaglæggelsen af tyskerne omtalt som en "weekend-hytte". Det forlød efter 4. maj 1945, at ejendommen var stærkt beskadiget. Der blev talt om, at der var foregået henrettelser i kælderen, men dette er ikke bekræftet på nogen måde.
Man ved derimod følgende fra afhøringer af medlemmer af Peter-gruppen (opl. hentet i Frank Bøghs bog "Peter-gruppen".
Den 65-årige civilingeniør I.E. Snog-Christensen blev torsdag morgen den 30. august 1944 bortført fra Asgårdsvej på Frederiksberg. Han blev ført til villaen på Strandvejen og bedt om at vente i dagligstuen.
Da det blev mørkt blev hen ført over Strandvejen til den tilhørende strandgrund (Strandvejen 105). Her blev han skudt af Otto Wagner. Liget og nogle cementfliser blev viklet ind i hønsenet og og i en robåd sejlet et godt stykke ud i Øresund, hvor det blev kastet i vandet. Snog-Christensen papirer m.v. blev brændt.
Bovensiepen havde udvalgt nogle danske, der til skræk og advarsel, "bare skulle forsvinde". Peter-gruppen forsøgte med falske breve, at få det til at se ud som om det hele var en pengeafpresningssag.
Ovennævnte villaer og mange andre er beskrevet i bogen: "Mennesker & huse langs Strandvejen i Skotterup" skrevet af Kjeld Damgaard.
I.flg. historiker Kjeld Damgaard var følgende villaer i dette område også beslaglagt:
"Søblik", Strandvejen 180, Snekkersten
"Cintra", Grønnegangen 20, Snekkersten (overvågning af Snekkersten Havn)
"Strandkontrollørboligen", Havnevej 1, Humlebæk (overvågning af Humlebæk Havn).
En anden kilde oplyser, at der var grænsegendarmere på Jernbanevej i Snekkersten.