Gestapo / Grenzpolizei i Dragør....Webmaster: Dines Bogø
Helge Klein Nielsen - en dansk tolk i Villa Pax
Gestapo: Generelt Gestapo i Dragør En myte aflives | ... Dines Bogø ... | Sydamager: Generelt |
Afhøring i Villa Pax
Gestapo havde den 15. december 1943 etableret sig med et såkaldt "Stützpunkt" i Dragør. Først var Villa Pax blevet beslaglagt til formålet. Villaen er opført som sommerhus i 1916.
Villa Pax, der opført i 1916, blev den 15. december 1943 beslaglagt af tyske myndigheder. (Postkort i privatsamling fra ca. 1920. Foto 5. maj 1945 fra Historisk Arkiv, Dragør viser de tilmurede vinduer til de tre celler, der i 1944 var indrettet i villakælderen.
Poul Frederiksen, der var medlem af modstandsgruppen "Holger Danske" fortæller:
"Lørdag den 25. november 1944 blev jeg hentet til afhøring af Gestapo. Afhøringen foregik bl.a. andet i den berygtede Villa Pax på Annasvej."
"Skipper", der var Poul Frederiksens dæknavn, blev under afhøringerne i Villa Pax tortureret uden dog at røbe noget. Opholdet i Dragør varede to døgn. Mandag den 27. november blev Poul Frederiksen kørt til Shellhuset til yderligere afhøring.
Efter 14 dage i Vestre Fængsel blev han sendt til Frøslevlejren. Han fortæller, at han under usle forhold boede i barak nr. 11, stue 3 H5 indtil den 5. maj 1945.
Hjørdis Christiansen, enke efter "Hestetyven" blev i april 1944 ansat som husholderkse hos Gestapo på Annasvej. Villa Pax blev efter krigen udbygget flere gange. (Fotos i privatarkiv)
Helge Klein Nielsen, Dolmetscher (tolk) for Gestapo
"Den Lange" var det tilnavn, som de lokale i Dragør meget hurtigt gav Helge Klein Nielsen. Kort tid efter sin ankomst til Dragør forsøgte han, at udgive sig for at være modstandsmand, der ønskede at blive sejlet til Sverige. Fiskerne svarede alle sammen, at det var forbudt og derfor beskæftigede de sig ikke med sådan noget.
I tiden som "Tolk" nåede han at anholde 85 lokale og minumum 35 mishandlinger er han kendt for. En fisker døde umiddelbart efter befrielsen af de skader Helge Klein Nielsen havde påført ham.
Han er født i Roskilde den 25. juli 1918. Faderen var musiker ved den lokale regiment. I Borgerskolen noterer man, at han har jævnt gode evener, men han er ikke særlig flittig.
Helge Klein Nielsen. (Niels Gyrstings arkiv).
Det er oså noteret, at han er hidsig og meget ofte kommer med skarpe udtalelser, som han dog senere fortryder.
Han arbejder som teknisk tegner (elektrotegner) han kommer i begyndelsen af krigen bl.a. til Tyskland og Norge (Org. Todt).
Ca. tre måneder fra julen 1942 er han marinevægter i Hansted i Jylland.
Helge Klein Nielsen kommer til "GREPO / Grenzpolizei" i Dragør den 15. juli 1944. Inden var han fra marts samme år bl.a. i Helsingør og Rungsted.
I dagbladene kunne man den 25. marts 1945 læse, at Irma og Helge Klein Nielsen var omkommet i Shellhuset. Smart, hvis man havde troet på det, men ved afhøring af "tolke" fik man oplyst, at Helge Klein Nielsen havde vært i Villa Pax lige inden befrielsen.
Efter RAF-angreb på Shellehuset den 21. marts 1945 indrykkede han en annonce i flere dagblade, hvor der stod, at han og hustruen Irma, der havde været kantinemedarbejder i Shellhuset, var omkommet.
Den 4. maj 1945 ca. 1½ time efter "Befrielsesbudskabet fra BBC" havde lydt, blev en 17-årig ung mand skudt på Sydstranden i Dragør. Man talte om, at det var en "Gestapo hævnaktion". Det havde ikke noget på sig, men sagen er off. aldrig opklaret.
Efter besættelsen
Efterlysning fra 1945-46.
Sammen med andre ansatte i Villa Pax forlod han Dragør den 5. maj 1945 kl. ca. 12.00. Via Københavns Lufthavn marcherede han iført Luftwaffeuniform via Værløse, Korsør, Fyn og Jylland til Tyskland.
Han opholdt sig som krigsfange i Tyskland. Danske myndigheder efterlyste ham og i september 1945 skrev man, at man formodede, at han opholdt sig i Tyskland.
Helge Klein Nielsen fundet i Tyskland.
I 1946 blev han afsløret i en britisk lejr i Neumünster og afleveret til De danske Myndigheder.
Man havde fotos af Helge Klein Nielsen, som man fandt ved en ransagning på hustruens adresse Rovsinggade 25,st,th i efterårer 1945. Hustruen var blevet anholdt og sigtet for at være angiver.
1947. Domme omtalte i medier. (Avisudklip bl.a. fra Niels Gyrsings arkiv).
Helge Kelin Nielsen blev den 9. oktober 1947 ved en domsmandsret idømt livsvarigt fængsel. Østre Landsret ændrede dommen til dødsstraf 4. november 1948. Justitsminster Busch Jensen ændrer i 1949 dødsstraffen til livsvarigt fængsel.
Oktober 1947. Lokale ved Annasvej blev noget chokerede, da de genså "Bødlen fra Villa Pax". Ved indgangen på vestsiden ser man stadig husnavnet "PAX". November 1948 bliver livsvarigt fængsel ændret til dødsdom. Dødsstraffen ændres af Justitministeren i 1949 tilbage til livsvarigt fængsel.
Den 30. maj 1959 kunne Helge Klein Nielsen forlade Vridsløse fængsel efter afsoning af mere end 13 år.
Hans sidste adresse er Bustrupgade på Vesterbro, hvor han dør den 8. august 1989.