"Gemüse", Bent Høgsbro Østergaard........Webmaster: Dines Bogø
Mere om Flammen og CitronenTv: Grønthandler Bent Høgsbro Østergaard (1904-1987). Dæknavn "Gemüse". (Foto fra maj 1945 er fra bogen: Bent Høgsbro Østergaard). Th: Bent Høgsbro Østergaard fotograferet til avisen Vestkysten i anledning af hans 70 års fødselsdag.
"Gemüse" blev taget af Gestapo på Oskar Davidsens restaurant (*) på Åboulevarden i København lørdag formiddag 8. juli 1944. Danskeren, der bl.a. havde stukket "Gemüse", blev likvideret af Flammen og Citronen mindre end to uger senere.
I en avisartikel fra 1965 fortæller prokurist Erik E. Nyegaard, at den pågældende stikker var arkitekt Carl Ejner Bertelsen. Bertelsen havde infiltreret flere transporgrupper står der i artiklen. I samme artikel berettes af Flammen og Citronen også havde likvideret radioforhandler Gundel, chauffør Lerche og Hemmer Hendetved.
(DB: Bertelsen havde stukket andre grupper, men ikke "Gemüse". Lerche var ikke stikker, men chauffør for bl.a. dr. Best. Lerche var blevet forvekslet med bogtrykker Arno Oscar Hammeken. Hammeken blev ikke likvideret, men han blev dømt efter befrielsen og henrettet).
I sin bog "De ensomme uleve" fortæller nu afdøde "Herman", Gunnar Dyrberg om aktionen på Valby bakke, hvor man troede, at det var Hammeken man skød.
Politidirektørens Beretninger om Forholdene i København i Tiden fra den 8. Juli til den 9. Juli.
Kl. 11,57 foretog tysk Politi Ransagning i Oscar Davidsens Vinstue paa Aaboulevarden, og der blev herunder afgivet nogle Skud, som dog ikke forvoldte nogen Skade. Der blev anholdt en halv Snes Personer.
(*) Bent Høegsbro Østergaards søster skriver i en af sine bøger, at hendes bror blev taget hos Davidsen. I Peter Birkelunds dobbeltværk om Holger Danske, der udkom 16. december 2008, står der, at han blev taget på Slotskroen. Denne version er fra "Herman" Gunnar Dyrberg, der også skriver det samme i sin bog "De ensomme ulve" udgivet 2009.
Bent Høgsbro Østergaards grønt- og frugtforretning lå på Søndre Fasanvej 47, Frederiksberg tæt ved Diakonissestiftelsen. Når Flammen og Citronen ville i kontakt med "Gemüse" skulle de i forretningen bede om 3 pund kartofler. Solgte Gemüse eller hustruen Agnete kartoflerne var der noget galt og de skulle hurtigt forlade forretningen.
Tyskerne forlangte denne meddelelse optaget i de censurede danske dagblade 20. oktober.
Ejendommen Søndre Fasanvej 47 på Frederiksberg, hvor "Gemüse" havde sin lejlighed samt frugt- og grøntforretning. Gemüses foto fra ca. 1943 og nyere fotos fra 4. december 2008.
Både Flammen og Citronen havde nær kontakt med "Gemüse". Hans forretning på Søndre Fasanvej 47 var et af deres fælles kontaktpunkter.
"Citronen" hjalp ofte med at skjule nedskudte allierede piloter. Flere piloter har overnattet hos familien Høgsbro Østergaard på Søndre Fasanvej 47.
Den tyske efterretningsmand tidl. Abwehrchef Hans Wäsche boede til leje i ejendommen "Løvgården" på Sdr. Fasanvej, hvor "Gemüse" havde sin forretning. Måske var det "Gemüse", der havde tippet sine kammerater. Et par gange blev der forsøgt attentat på Hans Wäche.
I flere beretninger omtales det, at det var i forretningen på Søndre Fasanvej, at "Flammen" 8. juli 1944 om eftermiddagen faldt i et gestapobaghold. Flammen skulle til et møde i foretningen, men for sent opdagde han, at Gestapo var på besøg. I forretningen skød han sig fri.
Efterfølgende sprang han ud på gaden, hvor han med et høfligt tak snuppede en cykel fra en dame, der netop var stået af.
Han cyklede hurtigt væk. Den gestapomand, der havde siddet i vognen, sprang ud og skød efter Flammen, der nu fortsatte i zig-zag. Flammen talte skuddene og da gestapomandens pistol var tom, vendte han cyklen og kørte tilbage og skød ham.
Historien kendes i flere versioner og der er bl.a. sat spørgsmåltegn ved detaljen om det med, at Flammen tæller antal skud.
Primo august 1945. Bent Høgsbro Østergaard fotograferede "Flammens" og "Citronens" kister i Holmens Kirke. Mange af kammeraterne fra Holger Danske troede, at "Gemüse" var død i KZ-lejren Neuengamme. Derfor blev han ikke spurgt om han ville være blandt de 16, der skulle løfte de to kister til gravene i Mindelunden 29. august 1945.
I 1982 fortalte Bent Høgsbro Østergaard i TV om sit liv.