"Citronen" i Ørholm, Lyngby 1944. Dines Bogø Webmaster: Dines Bogø
Citronen: Generelt English version | ....... Dines Bogø ..... | Foredrag om Citronen | ....... Dines Bogø ..... | Historisk bustur om Citronen |
Illegal bopæl i Ørholm
Tv. "Citronen" Jørgen Haagen Schmith.
I midten. Bodil og datteren, da de efter indbydelse kom til Sverige august 1945.
Th. Dines Bogø 21. juni 2011 foran det hus, hvor familien boede illegalt primo 1944.
Da Citronen kom tilbage fra Sverige ultimo 1943 opsøgte han sin kone Bodil. De besluttede at flytte fra familiens officielle lejlighed på Frederiksberg til et lejet rækkehus på 67 m2, Islandsvej 6A, Ørholm, Kgs. Lyngby.
Rækkehuset tilhørte familien Rosenberg, der ultimo september 1943 var flygtet til Sverige fra Vedbæk Havn. Advokat Per Federspiel på Max Rothenborgs advokatkontor administrerede mange af de forladte jødiske ejendomme.
Enkelte af familiens personlige effekter var bragt i sikkerhed hos assistent Svend Dyhr på Islandsvej 3A, men alle større møbler stod fortsat i huset.
Huset de lejede var et mindre rækkehus, der lå på Islandsvej 6A i Ørholm. Her boede de i flere måneder, indtil de fik mulighed for at låne en villa i Charlottenlund. (Foto 12. maj 1945).
Da "Citronen" flyttede i april 1944 aftalte den nye lejer med advokatkontoret, at familien Rosenbergs møbler skulle køres til opbevaring.
Flyttefolkene tabte et stort tungt skab, som de hentede op fra kælderen. Ud væltede seks tyske uniformer, flere adskilte maskinpistoler, håndgranater og et par pistoler.
Den nye lejer assistent L.T. kontaktede Lyngby Politi, der kom og hentede effekterne fra skabet. Politiet turde ikke aflevere de fundne uniformer til "Citronen", men de mange våben fik han udleveret.
Vognmanden fik besked på, at køre en del af Rosenbergs møbler til opbevaring. Det ødelagte skab blev flyttet ud på terrassen på bagsiden af huset, hvor det fortsat stod i maj 1945. Naboer og genboer undrede sig over at et skab stod ude på terrassen i al slags vejr et helt år.
En del af Rosenbergs møbler forsvandt. En af "Citronens" kammerater havde sørget for, at møblerne blev kørt til opbevaring i en lejet garage. Garagen var lejet i falsk navn. Man vidste ikke om man kunne stole på vognmanden og man ville sikre, at møblerne ikke kunne spores til "Citronen". Modstandsbevægelsen sørgede hurtigt for at flytte møblerne fra garagen til et ukendt opbevaringssted.
Islandsvej 6A, Ørholm, Lyngby. (Foto: Dines Bogø, 1. juni 2011)
Islandsvej, Ørholm, Lyngby. "Citronen", Bodil og Anne boede på de lige numre i hus ikke så langt fra "skoven Troldehøj".
Islandsvej 6A, opført 1937-1938 af direktør Albert Svendsen. Første familie var Rosenberg, der flyttede ind 1. august 1938. I toiletrummet er der et ovenlysvindue, som Citronen formodede, at han kunne kravle ud af og så forsvinde hen over de flade tage ind i "skoven Troldehøj".
Ørholm, nord for København. Selv om der var jernbaneforbindelse tæt ved huset (Nærumbanen) følte "Citronen", at han var for langt fra sit arbejdsområde.
Hustruen Bodil var nervøs for Jørgens illegale arbejde. Hun troede, at når de boede så langt væk fra København så ville hendes mand holde sig i ro. Han var dog fortsat meget aktiv og ofte var han væk i flere døgn, primært med at hjælpe eftersøgte til Sverige.
Han arbejdede for organisationerne "Speditøren" og "Holger Danske". Netop den dobbeltrolle kostede ham livet 15. oktober 1944.
Krøuldsfabrikken Lama
I.flg. vennen journalist Bent Demer afbrændte "Citronen" en madrasfabrik i Raadvad i foråret 1944 under en "søndagsudflugt" med Bodil og datteren Anne. Skaden på fabrikken skulle være løbet op i et par millioner kr. (omkring 40 mill. nutidskroner)! Andre kilder oplyser , at det drejede sig om ½ mill. datidskroner.
Foto fra Stadsarkivet, Lyngby.
7. marts 1944. Foto fra Frihedsmuseet.
I.flg. tegning fra 1939 er den del af Ørholm Værk opført i 1913. Madrasfabrikken Lama, Ørholmvej 38, der lejede sig ind, brændte en dag i januar-marts 1944 i.flg. Bygningsarkivet, Rudersdal kommune.
Der findes en beskrivelse af, at store dele af fabrikken brændte onsdag den 8. marts 1944. Maskiner blev ikke ødelagt, men der skete stor skade på flere bygninger. Administrator fastholdt, at det måtte dreje sig om en kortslutning o.l. Bestemt ikke påsat brand. Flere firmaer, ud over krøluldsfabrikken, havde fabrikation i flere bygninger.
De nedbrændte bygninger var genopført i januar 1945 oplyser firmaets arkitekt til Bygningsinsepktoratet, Teknisk Forvaltning, Søllerød Kommune.
Bemærk årstallet 1944 på sydgavlen. (Foto: 2. august 2014. Dines Bogø).
Fabrikskomplekset ligger hen over kommunegrænsen Lyngby-Taarbæk og Søllerød (i dag Rudersdal).
Artikel 1. juli 2011 | ....... Dines Bogø ..... | 1939. Mere om rækkehusene |